A soproni Központi Bányászati Múzeum hivatalos blogja hírekkel, érdekességekkel

Központi Bányászati Múzeum

Központi Bányászati Múzeum

A civilizáció nyersanyaga

2018. november 12. - Központi Bányászati Múzeum

Amit bemutatni szeretnénk, az egy mondatban is összefoglalható: mi volt a szerepe a nyersanyagbányászatnak a civilizáció történetében. Egy bányászattörténettel foglalkozó szakember erre ösztönből mondja, hogy meghatározó, de ez a válasz túl egyszerű: a valóságban olyan ez, mint a tyúk, vagy a tojás kérdésköre.  Az eldöntendő kérdés ugyanis az, hogy mi volt előbb.   

A nyersanyagbányászat, illetve az arra épülő technológiai fejlődés változtatta meg a körülötte lévő világot, vagy a civilizáció fejlődésének kihívásaira volt válasz a technika, technológia fejlődése.

Nagyívű tudományos viták folytak és folynak erről.

Gondoljunk csak végig: a kengyel „feltalálása” pontosabban a vaskengyel elterjedése – melynek előfeltétele volt a vas bányászat mellett az is, hogy megfelelő kohászati eljárással feldolgozhatóvá tegyék - sok tudós szerint olyan forradalmi újítás volt, amely alapjaiban változtatta meg az erőviszonyokat Európában. Sokan ezzel  jelölik meg a feudális társadalom berendezkedésének kezdetét.

logo_projekt.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://banyaszatimuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4814360913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása