A soproni Központi Bányászati Múzeum hivatalos blogja hírekkel, érdekességekkel

Központi Bányászati Múzeum

Központi Bányászati Múzeum

Kosáry Domokos : Péch Antal élete -  bevezetés egy kézirathoz

2019. február 13. - Központi Bányászati Múzeum

 Az elmúlt hetek múzeumrendezési munkái között izgalmas leletre bukkantunk: Kosáry Domokos akadémikus, történész, s nem mellesleg Péch Antal dédunokája* által írt, több mint 800 oldalas kéziratra Péch Antal (képünkön) életéről.

2001_11_1_a_pech.jpgMúzeumunk  feltehetően a kiadás reményében vásárolta meg a művet a kitűnő tudóstól, ám az teljes terjedelmében soha nem jelent meg nyomtatásban.

Természetesen számos, kitűnő publikáció ismert a magyar nyelvű bányászati szakirodalom létrehozásában elévülhetetlen érdemeket szerzett kiváló bányamérnökről : írt róla a História 1989/ 1. számában maga Kosáry Domokos, de megjelentek Molnár Lászlónak, múzeumunk korábbi igazgatójának cikkei és tanulmányai is.

Kosáry  Domokos elévülhetetlen érdeme, hogy forráskiadványként 1967-ben megjelentette Péch Antal: Alsó Magyarország bányamívelésének történetéből a korábban kiadásra nem került III. kötetet.

A nálunk lévő kéziratnak különleges jelentőséget ad, hogy szerző Péch Antal irat hagyatékát is használhatta, azt amely a professzor úr saját irathagyatékával együtt - ma a Pest Megyei Levéltárban található. Köszönjük, Dr. Kosáry Juditnak, Kosáry Domokos lányának a szíves közlést, s azt is, hogy engedélyezte a kézirat részleteinek közlését.

Európai kitekintésű tudós munkája ez a kézirat, olyan tudósé, aki munkájában korabeli iratokra, levelekre, könyvekre támaszkodott, de feltárt olyan összefüggéseket is, melyek Péch Antal korában még kevéssé voltak ismertek.

 Az, hogy mi kerül sorozatunkba, szubjektív válogatás eredménye. Terjedelmi okokból esély sincs arra, hogy a teljes anyagot ily módon közzétegyük.   

Amit válogattunk az a történész szerző kéziratának számos olyan fejezete, melyben a magyar köztörténet, oktatástörténet és bányászattörténet összekapcsolódó,de egyként fontos elemeit tartalmazza.  Blogunk nem feltétlen szöveghű közlés, olykor egy-egy téma bemutatáshoz rövidítünk, vagy  „tiszteletlen módon” a kéziratban egymást nem lineálisan követő fejezet részeket összevonunk. Ez kevéssé tudományos, de talál áttekinthetőbb szöveget  eredményez egy-egy téma  bemutatásához, de természetesen jelezzük, ha ilyet teszünk….

Az első részként mindjárt Selmecbányával kezdünk, annak társadalmi, nyelvi és urbanisztikai leírásával. Kövessenek minket!

 *Korábban tévesen "ükunoka" szerepelt, amiért elnézésüket kérjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://banyaszatimuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7914624932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása