A soproni Központi Bányászati Múzeum hivatalos blogja hírekkel, érdekességekkel

Központi Bányászati Múzeum

Központi Bányászati Múzeum

Bányászati tárgyú gyűjtemények hazánkban

2016. február 04. - Központi Bányászati Múzeum
bircher_erzsebet_dornyay_bela_muzeum_prez.jpgIdei első blogbejegyzésünket annak szenteljük, hogy kilépjünk a kapunkon és bemutassuk, milyen sokféle bányászati tárgyú gyűjtemény van Magyarországon. Ezek a múzeumok és gyűjtemények évente annyi látogatót vonzanak, mint egy-egy kisebb megye múzeumának látogatószáma.
Fenntartásuk azonban sajátos: jelentős a civil fenntartás, a helyi önkormányzatok szerepvállalása, de vannak fontos magángyűjtemények is. Hazánk bányászati témájú múzeumait fenntartásuk szerinti csoportosításban mutatjuk be - fotókkal. 

Állami fenntartású gyűjtemények

bircher_erzsebet_dornyay_bela_muzeum_prez3.jpg

Állami feladatot ellátó, alapítványi fenntartású múzeumok

Állami feladatot ellátó, alapítványi fenntartású, országos gyűjtőkörű a soproni Központi Bányászati Múzeum, amely a soproni helyszínen kívül Gánton és Oroszlányban tart fenn kiállítóhelyeket. Szintén állami feladatot ellátó, alapítványi működtetésű, országos gyűjtőkörű múzeum a zalaegerszegi Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum. Kiállítóhelyei vannak Bázakerettyén és Lovásziban. 
A képre kattintva galéria nyílik. 

Önkormányzati fenntartású gyűjtemények

Önkormányzati fenntartású, bányászati témájú gyűjtemény található Salgótarjánban, Rudabányán, Telkibányán, Brennbergbányán, Dorogon, Kazáron, Mátranovákon, Mogyorósbányán, Pálházán, Recsken, Szászváron, Borsodnádasdon, Halimbán, Komlón, Ajkán, Tatabányán, Pécsett, Várpalotán, Rózsaszentmártonban. Tekintse meg őket képgalériánkban, amely az alábbi képre kattintva nyílik! 

Civil fenntartású gyűjtemények

Civil fenntartású múzeum működik Miskolc-Mexikóvölgyben (MIKEROBB Kft.), ilyen a Váraljai Bányászattörténeti Gyűjtemény és a Bükkábrányi Bányász Gyűjtemény is. A képre kattintva galéria nyílik. 

Néhány érdekes adat

Végül az alábbi képgalériára kattintva néhány grafikont mutatunk a múzeumok fenntartásáról, illetve néhány fenti múzeum látogatottsági és pénzügyi adatairól. 

A bejegyzés trackback címe:

https://banyaszatimuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr198359084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mz/x 2016.02.04. 13:52:35

Az első kép????: Netán az Urikány-Zsilvölgyi Magyar Kőszénbánya Rt. országos kiállítási pavilonja, 1896 -os Milleneumi kiállításon.?( Zeneakadémia tervezőjének, KORB FLÓRIS NÁNDOR-nak tulajdonított terv)

mz/x 2016.02.04. 18:29:26

Akkor a " rejtvény" megfejtéséért kapok egy hangszórót ?

isolde 2016.02.04. 18:36:56

@mz/x: választhat hangszórót vagy ingyenes belépést a múzeumba :))

mz/x 2016.02.04. 21:24:25

Pompás! Régi vágyam a potyajegy....
süti beállítások módosítása