A soproni Központi Bányászati Múzeum hivatalos blogja hírekkel, érdekességekkel

Központi Bányászati Múzeum

Központi Bányászati Múzeum

Az ércbányászat jolly jokere: a tűzvetés

2015. április 08. - Központi Bányászati Múzeum

Ezeréves bányászatunk – gyakran használt jelzős szerkezet.  A régészeti leletek tanúsága szerint azonban a későbbi magyar királyság területén már évezredekkel előbb is bányásztak, ha nem is a szó mai értelmezése szerint.

Évezredeken át változott, és változik ma is az, amit a  bányászat technikájának neveznek. A  technikatörténet bányászathoz köthető nagy találmányai közül azonban van olyan, amelyet már az őskorban is használták: ez a tűzvetés.

tuzvetes026.jpg

Mire jó ez?

Minden érc hordozó kőzetbe (nevezzük sziklának) van beágyazva. A tűzvetés során ezt a kőzetet felhevítették tűzzel, majd hirtelen vízzel leöntötték. A nagy hőmérséklet különbség okozta repedésekbe aztán könnyebb volt az éket beleütni, a kőzetet megrepeszteni, s így hozzájutni a bányászat tárgyához, az érchez.

A módszer mellett a 17. század végéig kitartottak a bányászok: akkor robbantottak először (szándékosan s dokumentáltan) puskaporral bányában - de erről majd később. S ezzel a tűzvetéses bányászatnak vége lett. 

A bejegyzés trackback címe:

https://banyaszatimuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr497350172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mz/x 2015.04.08. 17:11:49

A "szándékos" helyett javaslom: akkor robbantottak először "dokumentáltan" t.i. jegyzőkönyv őrzi, amely szerint:
1627-ben Magyarországon, Selmecbányán, a Felső Biber táróban stb...

Központi Bányászati Múzeum 2015.04.08. 18:34:04

Kedves mz/x! Köszönjük a megjegyzést, picit javítottuk a szöveget. A robbantásról majd egy másik bejegyzésben részletesen is mesélünk :)
süti beállítások módosítása