A soproni Központi Bányászati Múzeum hivatalos blogja hírekkel, érdekességekkel

Központi Bányászati Múzeum

Központi Bányászati Múzeum

Beköszöntő - Mit keres egy bányászati múzeum Sopron belvárosában?

2015. április 03. - Központi Bányászati Múzeum

Múzeumunk 58 éve Sopron egyik legszebb barokk palotájában, a Fő tér (és a Gyógygödör) mellett fogadja a bányászat iránt érdeklődő látogatókat. Elsőre talán furcsának tűnik a helyszín: mit keres egy – nem kifejezetten a bányászatáról nevezetes – műemlék városban pont a bányászat országos múzeuma?

a_muzeum_bejarata-felujitott_blogra.jpgKétféle hivatalos magyarázat is van erre, mindkettő történelmi kontextusba helyezi a múzeum itteni megnyitását. Itt Sopronban, pontosabban a soproni tulajdonú erdőben – a helyet a 19. századtól Brennbergnek nevezték - nyílt meg Magyarország első szénbányája, és csaknem 200 évig itt is működött. 

A második magyarázat is kapcsolódik történelmünkhöz. 1920-ban, a trianoni békeszerződést követően ez a város fogadta be a költözni kényszerülő Selmeci Bányászati Akadémiát. Ennek köszönhetően bányászati felsőoktatásunk az 1950-es évekig Sopronban működött. Az oktatás ugyan az 1950-es években Miskolcra költözött, a múzeumot azonban hagyománytiszteletből már Sopronban nyitották meg. (Erre van persze egy, kevésbé hivatalos, de személyesebb magyarázat is: a múzeum alapítója, Faller Jenő professzor nem szívesen költözött volna Miskolcra, inkább gründolt egy múzeumot. Köszönet érte!)

Alapításunk óta sokat és sokszor változtunk: átépítették az épületünket, új kiállítások nyíltak, változott a múzeum és a körülöttünk lévők kapcsolata. Erről az elmúlt évtizedben hozzánk látogató közel  500 000 ember személyesen is meggyőződhetett.

Blogunk célja, hogy tájékoztassuk Önöket is, akiknek eddig még nem volt lehetőségük (esetleg kedvük) múzeumunk megismerésére. Szándékunk szerint legalább hetente egyszer olvashatnak a múzeumról, érdekességeinkről, régi és új ajánlatainkról. Várjuk Önöket szeretettel - blogunkon és múzeumunkban egyaránt! 

A bejegyzés trackback címe:

https://banyaszatimuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr757336368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mz/x 2015.04.03. 15:35:25

"A professzor nem szívesen költözött volna Miskolcra, inkább gründolt egy múzeumot. Köszönet érte!)"-írjátok
a másik meg alapította a soproni MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézetét... Hála neki!
a harmadik egy kis Fertő kutatással kombinálva létre hozta a soproni Bányászati Kutatóintézet petrográfiai osztályát....Nagyszerű !

Röviden összefoglalva: nagy tudású ,tehetséges, okos emberek voltak egykori Professzorink
Áldás Poraikra !
süti beállítások módosítása