A soproni Központi Bányászati Múzeum hivatalos blogja hírekkel, érdekességekkel

Központi Bányászati Múzeum

Központi Bányászati Múzeum

Kiállításunkból: Kukán Géza: Vájár

2017. november 01. - Központi Bányászati Múzeum

Az 1918-ban készült festmény pihenő bányászt ábrázol. A mezítelen felsőtestű bányász a kép előterében egy a mezőn elhelyezett pihenőpad végén üldögél. Jobb könyökével a pad támlájára, bal kezével a munkában rövidre kopott csákányára támaszkodik. A munkásnadrágja övére biztonsági benzinlámpa van akasztva, fején kalapot visel. Fáradt tekintete a távolba réved. Alakjának beállítása egyaránt emlékeztet Constantin Meunier Kohászára és Auguste Rodin Gondolkodójára. A munkától elnyűtt, inas test, a fáradtan elgondolkodó tekintet allegorikus jelentést is hordoz.

1974_8_1_kukan_vajar.JPG

Kukán a 20. század első harmadában alkotott. Budapesten, Münchenben, Párizsban tanult. Idehaza Benczúr tanítvány volt. Hosszabb ideig élt Tatabányán, ahol számos bányász témájú képet festett. 1909 óta szerepelt a Műcsarnok kiállításain bányász témájú képeivel, s idővel az akadémikus festészet bányász-specialistája lett.

Szemán

 

A bejegyzés trackback címe:

https://banyaszatimuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7413129448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása