A soproni Központi Bányászati Múzeum hivatalos blogja hírekkel, érdekességekkel

Központi Bányászati Múzeum

Központi Bányászati Múzeum

Az Esterházy-ak házának története

2017. október 21. - Központi Bányászati Múzeum

Bár ma mindenki Esterházy palotaként ismeri, a háznak természetesen volt története az Esterházyak, mint tulajdonosok megjelenése előtt is: egészen a 14. századig maradtak fenn ezzel kapcsolatos dokumentumok. Az épület évszázadokon át a város tulajdona volt, általános szálláshelyként szolgált: vándorló mesterlegények, a városi bába, tanító lakhatott itt, de lakott itt a 17. század végén a városkapitány is. Több részletben, többszöri átépítés után alakult ki a ma látható, nagyrészt késő reneszánsz stílusú épület.

vadas005.jpg

A mai homlokzat jellegzetes elemi: a konzolokra épített nagyablakos erkély, a a kétszárnyú kapu fölé helyezett hadi jelvények, a belső udvar ma is látható loggiás –árkádos formája a 16-17. században épült.

diebold001.jpg

Az utolsó nagy korszaka a háznak az Esterházy családhoz kötődik: Esterházy Fényes Miklósnak nevezett herceg egyik felmenője, Esterházy Pál herceg vásárolta meg  másodszülött fiának, 1752-ben Amedé bárónőtől.

A család tulajdonlásához köthető ma látható állapot kialakulása, lezárták a házat: a mai napig látható a kocsiszínnel teljes lett az udvar körbeépítése. Elhelyezték a máriacelli  kegyszobor  másolatát és a család címerét a homlokzaton,  kitágították a belső lépcsőházat, kialakítottak egy reprezentatív lakosztály, s ehhez áttörték a két Esterházy tulajdonba lévő ház közötti falat. Ebből a korszakból való a nagyterem klasszicizáló késő-barokk festése.

vadas003.jpg

Átalakították a földszintet: kibővítve az istállót és a kocsiszínt. Megtartották az udvart, a lépcsőház balluszteres korlátját, és a csehsüveg boltozatú kapualjat, viszont befalazták a gótikus ülőfülkéket. A 19. századba épült a várfalon megmaradt kevés „védőtoronyra” a ma is látható  zenepavilon.  

A főispáni tisztséget többször betöltő család városi háznak és hivatalnak is használta az épületet, de elsősorban a birtok erdő- és mérnöki hivatala működött itt.  Voltak azonban az épületben lakások is.

vadas001.jpg

A ház 1945 után kórházként üzemelt, majd az Erdészeti Technikum fiúkollégiumaként használták. A Városi Tanács döntése alapján adták át az  1957-ben megnyílt a Központi Bányászati  Múzeum céljaira.  

A bejegyzésben szereplő fényképek a Soproni Múzeum tulajdonai. A külső épületfotók Diebold Károly munkái az 1930-as évekből, míg az udvari képek Vadas Jenő munkái az 1940-es évekből.

diebold002.jpg

diebold013.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://banyaszatimuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1113003460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása