A soproni Központi Bányászati Múzeum hivatalos blogja hírekkel, érdekességekkel

Központi Bányászati Múzeum

Központi Bányászati Múzeum

Bányászok az 1956-os forradalomban - 2. rész

2015. november 23. - Központi Bányászati Múzeum

Az 1956-os forradalomban döntő szerepet kaptak a bányavárosok és a bányászok. Az ötvenes években hazánk fő energiaforrása a bányászott szén volt, így a bányászok sztrájkja alapjaiban rengethette meg az ország üzemeinek működését. A bányászok a sztrájkokon kívül is nagy szerepet játszottak a forradalmi eseményekben. Három részes cikksorozatunk időrendben mutatja be a bányászok részvételét a forradalomban és az azt követő eseményekben. (1. rész, 3. rész)

1956. november 4.

Budapestre benyomulnak a szovjet csapatok és megkezdik a forradalom elfojtását. Egyben országszerte kezdetét veszi a megtorlás is.Tatabányát, Komáromot, Esztergomot, Oroszlányt és Tatát körbeveszik a szovjet csapatok.

054_szovjet_pancelosok_pecsett_a_48-as_teren.jpg

Szovjet páncélosok Pécsett

Több mint kétszázezren hagyják el az országot, köztük csak novemberben 2782 bányász disszidál, ebből 55 bányamérnök. A megyeszékhelyen lakók a bányászrádióból értesülnek a szovjet invázióról. Bár ez eleinte az utolsó töltényig való kitartásra szólít fel, végül tárgyalások kezdődnek a szovjet katonai vezetőkkel. Miskolcra, Pécsre benyomulnak a szovjet csapatok049_szovjet_tankok_miskolcon_az_egyetem_teruleten.jpg

Szovjet tankok Miskolcon, az egyetem területén

A komlói radikálisok kísérletet tesznek a szovjet csapatok megállítására. A Béta-aknai rabokat elbocsátják, az őrök fegyvereit átadják a katonai tanácsnak, a bányászok egy részét felfegyverzik. „Szenet adjatok” címmel a Nógrád Népében a munka felvételére szólítják fel a bányászokat.

057_szovjet_t-54_tipusu_pancelos_tatabanyan.jpg

Szovjet páncélos Tatabányán

November 5.

Hajnalban Pécs-Tettyén szovjet alakulatok megkísérelnek feljutni a Mecsekre, de a felkelők visszaverik a támadást. Végül a szovjetek lezárják a Pécs felől a Mecsekre vezető utakat, majd másnap megkezdik a tisztogatást.

048_a_forradalmi_ifjusag_felhivasa_a_megszallo_szovjet_csapatokhoz.jpg

Orosz Barátaink, ne lőjetek! - A forradalmi magyar ifjúság röplapja

Komlón kézifegyverekkel ellenállók veszik fel a harcot a szovjet csapatokkal, 8 forradalmár holtteste marad a helyszínen. Miskolcon a megyei munkástanács kormányhoz tárgyalni induló 12 tagú küldöttségét letartóztatják. Salgótarjánba ellenállás nélkül vonulnak be a szovjetek.

058_fuggosinpalya_alatt_elhalado_pancelos.jpg

Függősínpálya alatt elhaladó szovjet páncélos

November 6.

Miskolcon a Kádár-kormány támogatására megalakul a megyei Forradalmi Munkás-Paraszt Bizottság. A bányászok és munkástanácsaik azonban szembeszállnak a megszállókkal és kiszolgálóikkal. Több illegális csoport is szerveződik, hogy szabotázsakciókkal a konszolidációs törekvéseket megakadályozzák. Tevékenységük azonban röplapok terjesztésében merül ki.

 061_a_forradalom_vivmanyai_melletti_helytallasra_es_a_kadar_kormannyal_szembeni_ellenallasra_szolito_roplap.jpg

A forradalom vívmányai melletti helytállásra felszólító röplap

November 7.

A mecseki felkelők kiépítik a vágotpusztai tábort: a 300-350 főre gyarapodott csapatot szakaszokra osztják, megszervezik az őrszolgálatot, megkezdik a nem katonaviselt fiatalok kiképzését.

November 8.

A szovjet csapatok elfoglalják a kővágószőlősi uránbányákat. Nógrád megyében a Forradalmi Tanács kiadja az Új Úton című megyei lapot, amelyben már a meginduló termelésről írnak egyes bányaüzemekben.

064_tiltakozasra_buzdito_hazi_keszitesu_roplap_a_forradalom_bukasa_utani_idoszakbol.jpg

Tiltakozásra buzdító házi készítésű röplap

November 9.

Szovjet csapatok vonulnak be Oroszlányba.

November 10.

A szovjetek második napja lövik a mecseki felkelők feltételezett állásait. A kormány bejelenti a bányászati dolgozók 12 százalékos béremelését.

November 11.

Borsod megyében a bányászat újraindítását nagyban akadályozza, hogy a korábbi bányászalakulatok nagy része elhagyta munkahelyét, a rabokkal pedig sok bányász nem hajlandó együtt dolgozni. Ormosbányán a bányászok éhségsztrájkot kezdenek.

November 12.

Apró Antalt bízzák meg az iparügyek vezetésével, egyben a bányászatot ő felügyeli. Erre azért volt szükség, mert a november 4-én alakult Kádár-kormányban nem osztották ki a bányaügyi tárcát. Szovjet és karhatalmista egységek több ponton támadják a mecseki felkelőket. A rajtaütéseket követően számos felkelő a hazatérés mellett dönt, a csoport létszáma kb. 200 főre apad.

November 13.

Miskolcon és Ózdon nagygyűlést tartanak, ahol a tömeg 16 pontban foglalja össze követeléseit. Eszerint nem ismerik el a Kádár-kormányt, követelik a szovjet csapatok azonnali kivonását, a letartóztatottak szabadon bocsátását, a többpártrendszert és szabad választások megtartását. Követeléseiket azzal juttatják el a kormányhoz, hogy azok nem teljesítése esetén folytatják a sztrájkot.

November 14.

Megkezdődik a munkástanács tagok és sztrájkőrök letartóztatása Komárom megyében, emiatt egyre élesebb tiltakozások fogalmazódnak meg. Elkezdődik a munkabeszüntetés Borsod megye bányáiban, ami napokig tart. Ekkor történik a „Mecseki Láthatatlanok” néven ismertté vált fegyveres ellenállók legnagyobb akciója, a pécsváradi rajtaütés. Szovjet csapatok ismét bevonulnak Salgótarjánba, lefegyverzik a rendőrséget.

063_hazi_keszitesu_falragasz_a_forradalom_elfojtasa_utani_idokbol.jpg

Házi készítésű falragasz a forradalom leverését követő időkből

November 15.

Borsod megyében a karhatalom a bányaüzemi nemzetőrség lefegyverzésére tesz kísérletet, kisebb lövöldözés alakul ki.

November 16.

A mecseki felkelők a csoport feloszlatása mellett döntenek. A csoport egy része, 58 ember az emigrálást választja, fegyveresen indulnak el Nyugat felé. A szovjetek az összes Mecsekre vezető utat ellenőrzésük alatt tartják, de a „láthatatlanoknak” sikerül átcsúszniuk a gyűrűn.

November 17.

A pécsi Szénbányászati Tröszt küldöttsége a kormánnyal gazdasági követeléseikről és politikai kérdésekről tárgyal.

November 18.

Nagygyűlést szerveznek Miskolcon, amin részt vesznek a megye bányáinak képviselői. A gyűlésen elhatározzák, hogy a bányák küldötteket küldenek a kormányhoz a szovjet csapatok azonnali kivonásának követelésével.

065_tuntetesre_felhivo_hazi_keszitesu_roplap.jpg

Tüntetésre hívó, házi készítésű röplap

November 19.

A Pécsi Szénbányászati Tröszt küldöttsége 2 ezres nagygyűlésen számol be a bányászoknak a budapesti tárgyalás eredményéről. A bányászok elhatározzák, hogy amíg jogszabály nem garantálja a sztrájkjogot, addig nem veszik fel a munkát.

November 20.

A Mecsekben befejeződik a fegyveres ellenállás. A Tatabányai Szénbányászati Tröszt munkástanácsa a pécsiekkel, komlóiakkal és közép-dunántúliakkal egyeztetve kidolgozza a Kádár-kormány elé terjesztendő követeléseiket. A bányászsztrájk folytatódik.

Cikkünk 1956 további eseményeivel erre folytatódik.

A bejegyzés trackback címe:

https://banyaszatimuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr318073620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása