A soproni Központi Bányászati Múzeum hivatalos blogja hírekkel, érdekességekkel

Központi Bányászati Múzeum

Központi Bányászati Múzeum

Egy röplap margójára: a bányászok forradalma és szabadságharca 1956-1957-ben

2017. november 05. - Központi Bányászati Múzeum

Múzeumunk 2006-ban konferenciával, és időszaki kiállítással emlékezett az 1956-os eseményekről, hősökről. Minden rendezvényünk, s az azok nyomán kiadott kötetünk a - „Bányászok és bányavárosok forradalma, 1956”- részletesen foglalkozott az 1956. november 4. utáni történésekkel is.

Az alábbi blogbejegyzés ennek a kötetnek az illusztrációira támaszkodva készült: szerepelnek benne az 1956-os Intézetben, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában, megyei és városi múzeumokban, levéltárakban, magángyűjteményekben őrzött dokumentumok. Köszönjük. 

A kiállításunkon és a kötetünkben is szerepel az az 1956. december végén készült, Pécsett kiadott röplap, mely a bányászokat a sztrájk feladásra és a munka felvételére szólítja fel. A pécsi Janus Pannonius Múzeum gyűjteményében megőrzött nyomtatvány első sora jelzi: a bányászok és a bányászat megkerülhetetlen szereplői a konszolidációnak. „Bányászok ! Régi hősök és fiatalok! Ti voltatok és Ti vagytok a munkásság derékhada…… A mai sztrájk már nem a Ti sztrájkotok ! Most nem a DGT urai ellen, a csertetői csendőrök ellen, hanem magatok ellen sztrájkoltok!"

A röplap összefoglalja mi mindenhez kell a szén, annak hiánya nem csak a mindennapi életet, a munkahelyeket, de a még a „vas-és acél országának” olyan emblematikus létesítményének  a működését is ellehetetleníti, mint a dunapentelei kohó – a városra pedig sötétség és némaság borul.

078_a_sztrajk_feladasara_es_a_munka_felvetelere_szolito_roplap.jpg

A fenyegető vízió ellenére a bányák - elsősorban a nélkülözhetetlen szénbányák - újraindítása nehézkes, sokszor megtorpanó folyamat volt.  Tatabányát és környékét november 4-én körbevették a szovjet csapatok, majd hasonlóan a többi bányászvároshoz megtörtént az is.  A következő hetekben egy, többszereplős, ám a hatalomnak egyre inkább kiszolgáltatott alku vette kezdetét. A bányászok sztrájkja és ellenállása valóban megbénította az országot. A Munkástanácsokkal, az üzemi önkormányzatokkal szemben a Kádár-kormány embereit a szovjet csapatok, a karhatalmisták „ereje”, jelenléte támogatta. Apró lépésekben törték meg az ellenállást, látszólag fenntartva a sztrájkjogot, hogy  tárgyalhassanak.

Szimbolikus eseménye volt a történéseknek, Kádár János november 30-i tatabányai látogatása. Kádár először „mozdul” ki Budapestről: hogy kilendítse a bányászok és a hatalom közti tárgyalásokat a holtpontról.

035_banyaszok_sztrajkfelhivasa.jpg

Bár a helyi munkástanácsokkal folytatott tárgyalás eredménytelennek tűnt, Kádár minden politikai követelést elutasított, de valószínűleg ennek a tárgyalásnak az eredményeként megjelent a november 5-én megjelent a kormányhatározat a bérek 20-30%-os emeléséről. Ugyanezen a napon a Nógrádi Szénbányászati Tröszt Munkástanácsának az ülését szétzavarták a karhatalmisták.

031_sztrajkfelhivas.jpg

A kiemelt nagyságú béremelés mögött tehát az is elhatározódott, hogy az önálló, politikai tényezőt jelentő munkás önkormányzatokat, forradalmi bizottságokat meg kell semmisíteni, december elején pedig megindulnak a „hangadók” letartóztatásai. December 5-én Tatabányán összevont ülést tartottak a szovjet parancsnokságon a  karhatalmi  alakulatok vezetőivel: az „ ellenforradalmi” elemek elleni különleges intézkedésekről. Megkezdődött a megtorlás.

030_a_szovjet_csapatok_kivonasat_kovetelo_felhivas.jpg

037_a_lampas_cimu_ujsag_cimoldala.jpg

039_a_pecsvideki_banyasz_szovetseg_budapest_lakoinak_cimzett_roplapja.jpg

064_tiltakozasra_buzdito_hazi_keszitesu_roplap_a_forradalom_bukasa_utani_idoszakbol_2.jpg

065_tuntetesre_felhivo_hazi_keszitesu_roplap_1.jpg

089_banyaszasszonyok_cimu_termelesre_buzdito_roplap_1957.jpg

088_tobb_szenet_cimu_orszagosan_terjesztett_plakat_1957_2.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://banyaszatimuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8513187070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása