A soproni Központi Bányászati Múzeum hivatalos blogja hírekkel, érdekességekkel

Központi Bányászati Múzeum

Központi Bányászati Múzeum

Rhónici serleg (Bányász serleg)

2017. október 31. - Központi Bányászati Múzeum

A zólyom megyei Rhónic (Kisgaram) vasgyára alapvetően a Selmec- és Körmöcbánya környéki nemesércbányák kiszolgálására létesült. A rhónici vasgyár virágkorát a 19. században élte, s készítettek itt acéllemezt, drótot, kályhákat, s más, öntöttvas  lakberendezési tárgyak mellett dísztárgyakat is. A rhónici gyár műöntészetének legismertebb terméke a díszesen kialakított bányászserleg, a modellőr azonban sajnos ismeretlen. Alapvető díszei a domborművű bányászfigurák, melyek a munkavégzés és pihenés különböző szakaszait ábrázolják.  

1969_443_01_01.jpg

A fedeles serlegek nagyobb része egyszerű feketítéssel került forgalomba, kisebbik része azonban polichrom, több színnel festett. A serleg kidomborodó mintázattal díszített, felülete alapvetően óarany színű bevonatot kapott, s a kidomborodó mintázatot meg különböző színekkel emelték ki.

1969_445_1_v1.jpg

A bányászok ruhája barnára, farbőrük, cipőjük, hajuk feketére lett festve. Kezük, arcuk testszínű, süvegük zöldesbarna és fehér színnel bányászjelvényt festettek rájuk. A sziklák ezüst színűek. A második részt lezáró borda fölött keskeny fríz látható, melyben feketére festett bányászjelvények és piros szalaggal összekötött cserfa és olajágak váltakoznak. A serleg fedele ívesen felfelé emelkedő és hegyes gomb zárja le. Zöldre festett levelekkel és piros virágokkal dekorálták.

A serlegek belsejét eredetileg horgany bevonattal látták el, ez azonban ma többnyire már nyomokban sem található.

Szemán

A bejegyzés trackback címe:

https://banyaszatimuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6113119636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása