A soproni Központi Bányászati Múzeum hivatalos blogja hírekkel, érdekességekkel

Központi Bányászati Múzeum

Központi Bányászati Múzeum

A hatvanadik születésnapra

2017. október 12. - Központi Bányászati Múzeum

banyaszati_muzeum_web_banner.jpg1957. október 13-án nyílt meg Sopronban Magyarország első műszaki múzeuma, a Központi Bányászati Múzeum.

A 60. évforduló jeles esemény a múzeum életében, s készülünk is ünneplésre. Sopron önkormányzatának, a soproniaknak a támogatásával ez év utolsó hónapjában időszaki kiállítást nyitunk, konferencián beszélünk a bányászat múltjáról, kiemelt témaként Sopron városának saját bányájáról: Brennbergről.

A kiállításra és a konferenciára azonban még várni kell - bár már erősen dolgozunk az ügyön. Hogy addig se maradjunk le az ünnepről, úgy döntöttünk, megosztjuk Önökkel az elmúlt 60 év legjelentősebb eseményeit, megmutatjuk már elbontott, vagy még látható állandó és időszaki  kiállításaink képeit,  könyvtárunk  alig ismert kincseit, kutatásainkat, kiadványainkat, egyszóval mindazt, amitől a mi múzeumunk – reméljük nem csak számunkra – különleges.

Valamiféle rendszert azonban szeretnénk a „blogfolyamba” vinni: ezért a múzeum létrejöttének körülményeit, az azt követő évek jellemzőit és a mostani állapotokat bemutató írásokat kronológiába rendezzük. Amikor épp „odaérünk” a történetünkben akkor írunk az épületünkről, annak kiemelkedő  színvonalú műemléki felújításáról - tesszük ezt sok-sok képpel.

Áttekintést adunk az elmúlt hatvan év állandó kiállításairól, s az azok mögött megbújó kiállításpolitikáról. Megmutatjuk az elmúlt  évek le múzeumi innovációit: az interaktív Látványtárat  és a minden kisgyerek számára kedves Élménybányát. 

60 napon át csak a múzeumról fogunk írni. Néha - valószínűleg - szubjektívnek találják majd írásainkat, de mentségünkre szolgáljon, hogy a blogok szerzői több évtizede dolgoznak már itt, személyes elkötelezettségünk tehát érthető.  Reméljük sikerül Önökkel érzékeltetnünk: az Esterházy-palota falai között az elmúlt évtizedekben mi minden történt. Mi történt a falak között, és hogy változott a múzeumi munka, s hogy változott meg a múzeumnak helyet adó Esterházy- palota.  Bár sokan vélik úgy, hogy egy múzeum maga az állandóság - ez közel sincs így.

agricola_metszet.jpg

Történeteinket olykor-olykor megszakítjuk: néhány ritkán, vagy épp soha nem látott tárgyat, dokumentumot, könyvet is bemutatunk, amolyan virtuális múzeumként.

termesrez.jpg

Termésréz

Tartsanak hát velünk, olvassanak rólunk, a bányászat és a város múltjáról, nézzék meg raktáraink, könyvtárunk eddig nem látott darabjait. 

banyamano.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://banyaszatimuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4312958037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása