A soproni Központi Bányászati Múzeum hivatalos blogja hírekkel, érdekességekkel

Központi Bányászati Múzeum

Néhány gyönyörű metszet a sóbányászatról

2015. április 14. - Központi Bányászati Múzeum

Az alábbi metszetek egy 1780-ban megjelent kétkötetes műből származnak. Szerzője Johann Fichtel, aki kamarai tanácsos és amatőr ásványkutató volt, könyve* az erdélyi sóbányászattal foglalkozott. A képeken a tordai sóbányát örökítik meg, amely a világ 25 hihetetlen, ritkán látogatott látványossága között is szerepel, és igen jelentős helyszíne volt a magyar sóbányászatnak. 

tordai_sobanya_szelveny.jpg

Torda a jelenlegi Románia területén, Kolozsvártól 32 kilométerre fekszik. Már a rómaiak is bányásztak itt sót, de a tordai sóbánya a Magyar Királyság időszakában élte fénykorát. 

tordai_sobanya_terkep.jpg

Egy 1075-ben I. Géza által kiadott oklevélben már név szerint említik Tordát, később pedig ez lett az erdélyi sóbányák központja. A metszeteken a sóbánya szelvénye, térképe és alaprajza látható. 

tordai_sobanya_alaprajz.jpg


*Beitrag zur Mineralgeschichte von Siebenbürgen. Nürnberg, 1780. Két rész. (I. Nachricht von den Versteinerungen des Grossfürstenthums Siebenbürgen, II. Geschichte des Steinsalzes und der Salzgruben im Grossfürstenthum Siebenbürgen.

A bejegyzés trackback címe:

https://banyaszatimuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr717367146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.