A soproni Központi Bányászati Múzeum hivatalos blogja hírekkel, érdekességekkel

Központi Bányászati Múzeum

Központi Bányászati Múzeum

Éljenek a lővészek ….

2017. november 09. - Központi Bányászati Múzeum

A Központi Bányászati Múzeum és a Szlovák Bányászati Múzeum / Selmecbánya / szakmai együttműködése számos nagysikerű kiállítást tett lehetővé. 2002 májusában különös, jó hangulatú kiállítást nyílt meg a fenti címmel, Maria Ćelková művészettörténész rendezésében: az 1654-ben Selmecbányán megalakult Lövészegylet fennmaradt festett lőtábláiból.

celtablak_4.jpg

celtablak_37.jpg

A kor vagyonos polgárai által alakított egylet eredetileg az akkor még létező török veszedelem elleni védekezést szolgálta, de a békés években is fennmaradt, látszólag kizárólag sportegyletként, valójában azonban a helyi társadalomban fontos szerepet betöltő módos férfiemberek „kaszinójaként”. Fontos dolgok dőltek el itt, üzletek és szövetségek köttettek.

celtablak_28.jpg

celtablak_19.jpg

Az egylet alapszabálya 34 pontban rögzítette a tagok jogait és kötelezettségeit,  a belépni kívánóknak első lépésként  a kor fogalmai szerint jelentős összeget kellett tagdíjként befizetni.

celtablak_18.jpg

celtablak_17.jpg

Ezeknek a lőtábláknak a festőit név szerint nem ismertjük – valószínűleg a helyi cím-és cégérfestő festette őket. A táblák témája változatos, a városképek mellett gyakran ironikus, élcelődő jelenetek. Vannak benne politikai témájú üzenetek, de olykor egy-egy, a képen megnevezett családról kis életképeket láthatunk. 

 

celtablak_16.jpg

celtablak_15.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://banyaszatimuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6913223223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása