A soproni Központi Bányászati Múzeum hivatalos blogja hírekkel, érdekességekkel

Központi Bányászati Múzeum

Központi Bányászati Múzeum

Kiállításunkból: aranyforint

2017. november 02. - Központi Bányászati Múzeum

Ezt az aranyforintot I. Mátyás 1467-től kezdődő pénzreformjának 1470 után megváltoztatott előlapjával verték. Az korábbi címeres előlapot mutató éremkép helyett ugyanis ettől az időponttól az ún. Madonnás előlapot alkalmazták. Az ezen a pénzen a klasszikusan ismert „magyar” éremkép figyelhető meg: vagyis az előlapon a Madonna, a hátlapon pedig Szent László figurája szerepel.  Verdejegyéből (n)  következik, hogy Nagybányán készült. A keresztezett bányászék és kalapács pajzsba foglalva egyértelműen kollektív verdejegy, mely a nagybányai bányászok közösségének bérlőségét jelzi. Ezt a jegyet a katalógusírók szeretik Nagybánya címerének nevezni, de az alapvetően hibás elképzelés, hiszen Nagybánya címere soha sem állt a bányászjelvényből. Ellenben a bányászok közösségét egyértelműen jelezte. A veretés időpontja 1479 és 1482 közé tehető.

1971_38_1_i_matyas_aranyforint.JPG

Előlap: Kettős gyöngykörben madonna nyílt koronával jobb karján tartott kis Jézussal, lábánál jobbra néző, gyűrűt tartó holló. Oldalt egy-egy bogáncsvirággal. Körirat: MATHIAS . D. G. T. VNGARIE.

Hátlap: Kettős gyöngykör Szt. László álló alakja Körirat: . S . LADISLAVS . REX

n-pajzsban két kalapács. (CNH.II.208A.)

Szemán

A bejegyzés trackback címe:

https://banyaszatimuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3013146198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása