A soproni Központi Bányászati Múzeum hivatalos blogja hírekkel, érdekességekkel

Központi Bányászati Múzeum

Központi Bányászati Múzeum

Kiállításunkból: David Hohenberger személyi érme

2017. október 26. - Központi Bányászati Múzeum

David Hohenberger 1550 körül született. Családja alighanem már a 14. században átköltözött Alsó-Magyarországra Tirolból. Az 1580-as években  már selmeci bányapolgár és bányatulajdonos. Mint ilyen, bizonyára nagy tekintélyre tett szert a bányavárosban, mert 1587 és 1595 között Selmecbánya városbírója lett. Nem véletlen, hogy II. Rudolf  császár (magyar királyként Rudolf) 1589-ben a selmeci bányáknál szerzett érdemeiért valamint bátyja testőrség szerzett érdemeiért címert adományozott nekik, és egyszersmind megerősítette nemességüket. Társadalmi megbecsültségét, gazdagságát bizonyítja, hogy három személyi érme is ismert. Közülük az egyik a bemutatandó tárgyunk, mely egyszersmind a legrégibb bányászati vonatkozású emlékérem gyűjteményünkben.1969_160_1_hochenberger_david_arckepes_erme.JPG

 

Előlap: Kalászkoszorús szegély. Körirat: . DAVID . HOHENBERGER  . AETATIS . SVE . 43. A köriraton belül gyöngykör. A mezőben Hohenberger bajszos-szakállas portréja, spanyolos malomkerék galléros ruhában, alul a körirat területét is elfoglalva.

Hátlap: Kalászkoszorús szegély. Körirat: RO : KA . MA : DINER . V . WALTBVRGER . ZU . SCHEMNITZ . Oldalt az évszám:1593. Gyöngykör. A mezőben címere félhold és csillag kíséri; a 2. és 3. mezőben jobb haránt helyezett tölgyág makkokkal és levelekkel. A pajzson szembenéző nyílt sisak koronával. A sisakdíszben két szarv között a pajzsbeli kecske ágaskodik, jobbra fordult növekvő formában.

Szemán

A bejegyzés trackback címe:

https://banyaszatimuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9713086512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása