A soproni Központi Bányászati Múzeum hivatalos blogja hírekkel, érdekességekkel

Központi Bányászati Múzeum

Központi Bányászati Múzeum

Bányászok, bányavárosok forradalma

2017. október 23. - Központi Bányászati Múzeum

Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc évfordulójára egy, az 50. évforduló alkalmából készült kiállításunk fotóival emlékezünk. A kiállítás és a hozzá kapcsolódó kötet régiónként és városonként mutatja, mutatta be a forradalom és szabadságharc eseményeit, a megtorlás áldozatait. 

000_56-hatter.jpg

Az 1956-os forradalomban döntő szerepet kaptak a bányavárosok és a bányászok. Az ötvenes években hazánk fő energiaforrása a bányászott szén volt, így a bányászok sztrájkja alapjaiban rengethette meg az ország üzemeinek működését. A bányászok a sztrájkokon kívül is nagy szerepet játszottak a forradalmi eseményekben. A bányászok forradalomban betöltött szerepéről három részes cikksorozatunkban számoltunk be, mely itt elérhető. 

00002397_fegyveres_felkelok_az_utcan.jpg

 

020_nagy_imre_radiouzenete_a_pecsi_banyaszokhoz.jpg 

 031_sztrajkfelhivas.jpg

078_a_sztrajk_feladasara_es_a_munka_felvetelere_szolito_roplap.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://banyaszatimuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr213056922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása