A soproni Központi Bányászati Múzeum hivatalos blogja hírekkel, érdekességekkel

Központi Bányászati Múzeum

Központi Bányászati Múzeum

Csak jó szerencse, semmi más? - Kérés az oroszlányi bányászokhoz

2015. május 01. - Központi Bányászati Múzeum

Azt, hogy szénbányászatunk utolsó mélyműveléses bányáját bezárják, csaknem két évtizede lebegtették a döntéshozók és most megtörtént: 2014 év végén megszűnt a kitermelés az oroszlányi Márkushegyi Bányaüzemben.

kotelpalya_vegallomas.jpg

Apró aktualitás: ha még egy évet várnak a bezárással: elmondhatták volna kerek egy évszázados történet végére tették ki a pontot. 1915-ben volt az első kutatófúrás az oroszlányi medencében - most 2015-öt írunk.

markushegyi_banyauzem.jpg

A magyar bányászat országos gyűjtőkörű szakmúzeumaként számos, szakmai feladatunk van ebben a helyzetben. Külön hangsúlyt ad a munkánknak, hogy a kiállítóhelyünkként működő Oroszlányi Bányászati Múzeum kiállítása nemcsak a város történetének, de a mélyműveléses magyar szénbányászatnak is tanúja.

markushegy_048.jpg

1524_1955.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy olyan városban, melyet csaknem fél évszázadon át bányászvárosként emlegettek, nemcsak az épületek, intézmények, de a mindennapi kultúra, szokások is a bányászok életéhez kapcsolódott. A bánya építette az iskolát, a kolóniát és lakótelepeket,a boltot, a villanyvilágítást és vezetékes vizet, fenntartotta a zenekart, támogatta a sportkört.

Most vége - igaz, nem váratlanul.

markushegy_021.jpg

A mi dolgunk, hogy a lassan elvesző világból megmentsük azt, ami talán az Önök unokáinak, gyermekeinek is tanúságos lesz. Oroszlány város vezetőivel elhatároztuk, hogy a volt XX. aknán lévő múzeum fejlesztésével a technikatörténetben fontos berendezéseket az MVM Vértesi Erőművének támogatásával megmentjük a beolvasztástól, bemutatjuk.

05_aknatorony_a_hatso_bejarat_felol.JPGxx-as_szallitoakna_5.JPG

Ám a bánya több mint gép: a bánya Önök, s az Önök emlékei is.

markushegy_001.jpgmarkushegy_008.jpg

Ezeket az emlékeket is meg akarjuk menteni: ha segítenek ebben, akkor az egész XX. századi magyar szénbányászatot, annak hétköznapjait is.

Jelezzék számunkra, ha vannak képeik, tárgyaik, olyan emlékeik, amelyeket megosztanának velünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://banyaszatimuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr167419058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.05.02. 06:59:37

Mielőtt széthordanák, nem lehetne egy bányászati múzeumot kialakítani, és utókornak bemutatni, hogyan dolgoztak, éltek a bányászok?

2015.05.02. 07:01:08

elnézést, most olvasom, van múzeum!!

McKinney 2015.05.02. 07:16:37

hány odalent sose járt ember ment kedvezményes nyugdíjba? csak ekkora jószerencsét mindenkinek.

Első mohikán 2015.05.02. 09:04:30

@McKinney: Sehány. Neked is sok közöd lehet a bányászokhoz/bányászathoz.Szerencsétlen.

Központi Bányászati Múzeum 2015.05.02. 09:10:46

Kedves Kommentelők! Kérjük, ha lehet, igyekezzünk a gyanúsítást, személyeskedést, efféléket kerülni, s a beszélgetést békés mederben tartani. Lehet, hogy sokunkban vannak régi sérelmek, de az semmiképp sem lenne jó, ha ezen a felületen ellenséges hangulat születne. Hálás köszönettel: az oldal szerkesztője.

Szumi 2015.05.02. 09:51:02

" Önök unokáinak, gyermekeinek is tanúságos lesz" Ezt kérlek, gondold át.

na__most__akkor 2015.05.02. 10:29:18

Németország, Freiberg...
" ... a város és az egész környék gazdaságát a bányászat határozta meg: évszázadokon át itt volt a német ezüstbányászat központja. Az ezüst mellett ólmot, cinket ..."
"Az utolsó ezüstbányát 1913-ban zárták be. Ezután termeltek még némi ólmot, cinket és piritet, de 1936-ban végleg felhagytak a bányászattal."
Ma:
Bányászváros, Bányászati Egyetem, Bányászati Múzeum (MÚZEUMOK...).

Meg még:
"Its historic town centre has been placed under heritage conservation and is a chosen site for the proposed UNESCO World Heritage Site known as the Ore Mountain Mining Region."
süti beállítások módosítása