A soproni Központi Bányászati Múzeum hivatalos blogja hírekkel, érdekességekkel

Központi Bányászati Múzeum

Központi Bányászati Múzeum

Kiállításaink

2015. március 26. - Központi Bányászati Múzeum

A Központi Bányászati Múzeum 1957. októberében nyílt meg Sopron barokk belvárosában, az Esterházy-palotában.  Sopronnak, az évezredes múltú településnek évszázados kapcsolatai voltak bányászatunkkal: Magyarország első szénbányája Sopron Szabad Királyi Város erdejében, a később Brennbergbányának nevezett helyen 1753-ban nyílt meg. Az egymást követő bérlők fejlesztése és munkája nyomán a 19. század utolsó évtizedeiben Brennberg az ország egyik legjelentősebb, legkorszerűbb bányájává vált. A bányát ugyan 1951-ben bezárták, de a város kapcsolata a bányászattal ekkor sem szűnt meg. Itt működött ugyanis az 1919-ben Selmecbányáról áttelepült Bányászati és Erdészeti Főiskola. Az 1950-es években már folyt a bányamérnöki kar fokozatos áttelepítése Miskolcra, ám a múzeum szervezésének éveiben még számtalan bányászati hagyomány és kapcsolat szőtte át a város életét.

Múzeumunk a Kárpát-medence bányászatának történetét, tárgyi emlékeit mutatja be az őskortól napjainkig. A bányászathoz kapcsolódó képzőművészeti alkotások, ritkaságok, dokumentumok mellett gyűjteményünkben ásványkiállítással, élet- és korhűen berendezett bányarekonstrukciókkal, valamint működő makettekkel találkozhat a látogató. Kiskorú látogatóinkat alagsori Élménybányánkban várjuk egy izgalmas bányajárásra!

A soproni Központi Bányászati Múzeumhoz tartozik a gánti Balás Jenő Bauxitbányászati Kiállítás is. Soproni és gánti kiállítóhelyeinkről bővebben itt olvashat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://banyaszatimuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr67306776
süti beállítások módosítása